In het licht van een complex tijdperk dat doorkruist wordt door eenzijdige en tegenstrijdige standpunten, zitten veel landen in de greep van politieke crisissen waarin tegengewichten een belangrijke rol lijken te spelen. Loodrecht tegenover democratische eisen of dissidente interpellaties zien we immers ook bijzondere coalities tussen regeringen, pro-nationalistische media en aanhangers van een constitutioneel systeem.
De rechtstaat is een fundamentele democratische steunpilaar en de scheiding der machten staat hier in essentie garant voor. De turbulente gebeurtenissen vandaag in Ecuador, Catalonië, Hongarije, Brazilië… zijn een blijk van de zorgwekkende strategieën vanuit democratisch standpunt die aan weerszijden van het politieke spectrum als paddenstoelen uit de grond kunnen rijzen. De instrumentalisering van het strafrecht, het uitsluiten van dissidenten, het ontraden van weerwoord, het manipuleren van de publieke opinie… Hoe moeten we de verstrengeling van deze fenomenen begrijpen en nieuwe allianties bepalen?
Wat ook de waarheden zullen zijn die uit deze roerige tijden zullen voortspruiten, de vraag naar een burgerdynamiek is voortaan aan de orde. Wordt het niet tijd om, door er een globale analyse aan te wijden, opnieuw een internationalisering van democratische burger-, media- en juridische strijd uit te vinden als een steunpilaar voor het vestigen van een krachtsverhouding en een relevante tegenmacht?