Théatre National > Studio
De wetenschappelijke vooruitgang heeft het mogelijk gemaakt om de natuur te beheersen en tegemoet te komen aan tal van menselijke behoeften. Maar de belijders van het vooruitgangsgeloof raakten teleurgesteld in de utopie van de techniek, door haar onvoorziene gevolgen en onvervulde beloften. Moeten we vooruitgang en techniek daarom veroordelen? Moeten we nu terugkeren naar de natuur en maar vergeten dat we ons mens zijn te danken hebben aan artefacten? Is het niet mogelijk om het conflict tussen technofilie en technofobie te overstijgen, om natuur en vooruitgang compatibel te maken? Is vooruitgang enkel maar wetenschappelijk en technisch van aard? Wordt vooruitgang dan niet bepaald door de zin die wij eraan geven en door het plan waarin het past? Techniek, noch vooruitgang zijn te reduceren tot nuttigheidsbejag. Waarom kan vooruitgang niet fijnzinnig, belangeloos en sober zijn?
Met Pascal Chabot (filosoof, docent aan de IHECS, auteur van La philosophie de Simondon (2003), Après le progrès (2008) en Les sept stades de la philosophie (2011), Michel Puech (filosoof, docent aan l’Université de Paris-Sorbonne, auteur van La philosophie en clair, Dix classiques sérieusement dépoussiérés (1999), Homo sapiens technologicus. Philosophie de la technologie contemporaine, philosophie de la sagesse contemporaine (2008) en Développement durable : un avenir à faire soi-même (2010)).
Organisatie : Bruxelles Laïque asbl | Tel: +32 2 289 69 00 | Met medewerking van deMens.nu, het Théâtre National en de KVS | info@festivaldeslibertes.be